Hoog koolstofstaal

Wat is eigenlijk hoog koolstofstaal?

Vrij simpel uitgelegd, het is een staalsoort met een hoog koolstofgehalte, staal bestaat in de basis uit koolstof C en ijzer Fe. Door legeringen hier aan toe te voegen zoals nikkel of chroom krijg je RVS. Hier zijn duizenden variaties in mogelijk.

Het toevoegen van legeringen geeft het staal andere eigenschappen. Dit heeft een aantal voor- en nadelen.

 

Hoog koolstofstaal is goed te harden en heeft vaak een hogere hardheid of HRC, (ook wel Rockwell meting) dan RVS.

Hierdoor is het goed te gebruiken voor keukenmessen. Door het gebrek aan nikkel of chroom is er een hoge mate van erosie ofwel roest mogelijk. (Wat ook zijn karakteristieke eigenschappen geeft)

De gele of  grijsblauwe variant van roest is niet schadelijk en zorgt er voor op zijn beurt dat er een beschermlaag op het staal komt ook wel Patina genoemd.

 

Veel koks zijn trots op deze laag die zich over tijd vormt. Zij zien dit als een bewijs van het harde werk dat ze hebben geleverd met hun gereedschap.

Het heeft ook nadelen. Zo is er wel meer onderhoud vereist om te voorkomen dat de oranje-rode variant van roest, zoals de meeste mensen die kennen, vormt.
Deze vorm van roest is schadelijk voor het lichaam en voor het mes. Als er een Patina op het mes zit, zult u al bij de eerste keer snijden merken dat het heel anders aan voelt. 

125sc hoog koolstof staal

© 2021 N6Knives